Zac Marenda Lacan

Antibes (06)

Business and Leisure, ongoing

The revitalisation of the centres of so-called medium-sized towns is a vital issue in France. In this context, the new cinema in the Marenda Lacan Joint Development Zone in the heart of Antibes provides an opportunity to breathe new life into the city by rendering it more attractive. Our project focuses on a building that plays a genuine urban role. Naturally lively in the evening, it must also contribute to animating the urban environment in the daytime, not only via its relationship with the neighbouring programmes, but also in regard to its form, the materials used in its construction, and the system of signs by which it surrounded.

 

Thanks to its height, the cinema will serve as a new beacon on Antibes’s skyline. Furthermore, due to its centrality, it will be linked to a new urban itinerary.

Seen from the Place des Martyrs, the building will provide a totem for the Rue Lacan, from where one will be able to view the landscape emerging from behind the façade.

The itinerary will then extend into the cinema’s reception area at the corner of Rue Fontvieille, traversing the various programmes inside.

Finally, the interior volumes will form a canyon from the bottom of which cinema goers will be able to glimpse the heart of the urban island.

Downtown cinemas often serve as markers, symbols of their cities’ leisure districts.

Their façades should suggest to spectators the emotions they will experience when they are inside the darkened auditorium.

Frequently installed in theatres and music halls, the earliest cinemas reflected theatre architectural styles. However, in the 20th century, cinema architecture became increasingly functional and banal.

But in Antibes, the urban context led us to foreground cinema architecture as an element worthy of note due to its elegance and the materials used.

The building’s relationship with the town was an important factor in terms of its integration with the volumes of the neighbouring constructions.

In order to create an architectural dialogue with the town, the project’s circulations will be visible from the exterior through a glass canopy, while the cinema screens will be located in the heart of the building.

The Antibes cinema will therefore attract attention to itself, its façade providing multiple transparent planes foregrounding the site’s many activities, its programmes and its public.

On the alignment on the public roadway, from the ground floor up to the fourth floor, opaque façades will be inscribed into the continuity of the neighbouring buildings; the fifth and sixth floors will be set back from the roadway in order to establish a relationship of good understanding with the adjoining residential units.

In the same spirit, the laser-treated matrix concrete at either end of the building will be of a colour close to that of the surrounding stone.

On Rue Fontvieille, the upper floors will be covered in anodised aluminium designed to play on the multiple reflections of light from the sky.

Meanwhile, the glass canopy will affirm the project’s strong, singular architectural language conferring upon it its identity as a cultural location.

It is designed as a leaf folded in on itself: on the ground floor, the façade will gradually draw back from the roadway; on the middle floors, the fold formed thereby will overhang the public space; while on the upper floors the gradually retreating canopy will encase the cinema up to the 7th floor, a vertical emergence creating a strong presence in the town.

Lastly, our project will pay particular attention to the layout of the rooftops, which are now, especially in towns in the Mediterranean region, genuine elements of urban life.

There will, therefore, be three terraces hosting a Provencal-style garden on the 5th floor, a canopy of olive trees on the sixth floor, and a number of oak trees and creepers on the 7th floor.

This floor will host a restaurant and provide a superb view of the port, notably the highly emblematic Fort Carré d’Antibes

Location
Antibes, France 

Project Owner
BNP Paribas Immobilier

Programm
cinema, Coffee, roof top restaurant 

Surface
4100m²

Date
2017-2019

Partner
Leclercq Associés
Brenac Gonzales
Frederic Ducic
Agence Faragou Paysagiste
Euro video Internationnel
ECCYO
UPSOS
ICA

Team
Giovanna DESSI, Charles Gallet, Delphine Altier, Mihai Buse 

Photographe
Gitty Darugar, Cyrille Weiner, Jean-Marie Monthiers