Luminem

Bobigny (93)

Offices, 2017

Luminem is the first office building  in the Ecocité Canal de l’Ourcq Business Park.

 

In line with the philosophy of the firm, which views every project, whatever its scale, as an urban act, Luminem reflects the typology of the open island, at the mid-point between the neighbourhood and the building. With that in mind, the role of the façades along the Paris-RN3 road is emphasised, and great play is made of the shapes of the buildings as one gradually approaches the Canal.

 

To provide a large flexibility of uses and give the floors a high level of functionality, the project’s vertical distribution centres are located away from the floors. From there, the ensemble is divided into a number of modules along the linear borders of the public spaces. The idea of visual comfort is central to Luminem’s design, which offers energising views of the busy city, and other, calmer perspectives on the Ourcq Canal.

 

Luminem applies the concept of a base made up of a ground floor hosting services, a company restaurant, a cafeteria, a bicycle park, and retail outlets distributed along the entire length of the island on an internal street, a transitional space between the Canal and the Rue de Paris.

 

Above this base, six modules, each containing between five and seven office floors, provide the ensemble with rhythm and reflect the varying tempos of the traffic on the RN3 side (pedestrians, cars, buses) and the Canal side (pedestrians, bikes, barges, pleasure crafts). From the beginning of the island, these modules present a façade, oriented from east to west, delimiting the Raymond Queneau office complex. By perturbing the legibility of the view from the two major east-west axes (the RN3 and the Canal), they provide an opening onto the city from the Canal and a magnificent exchange between the Canal and the Rue de Paris. In effect, the fact that the constraint represented by the subterranean course of the Métro is treated as an element of the plot’s topography means that the island is transformed into a bridge between the Canal and the street. Such constraints also add to the variety of the modules and differentiate them volumetrically.

 

The full significance of the central “green window” providing a physical link to the two public spaces becomes apparent with the addition of large gardens that free up the heart of the island and turn back towards the vertical gables of the two modules marking a rupture between those spaces.

 

The materials – a combination of concrete, aluminium and glass panels – express the contemporary nature and uses of the project. Certified Breeam HEQ (Excellent), the building displays pronounced environmental ambitions, its objective being to reduce energy consumption by 30% via-à-vis RT 2012 criteria.

Locality
Bobigny (93)

Project Management
GA + BNPPI

Programme
30,000m² of office space
2,000m² of retail space

Area
32,000m² floor area

Date
Beginning of design process, June 2012
Mission
Design

Partners
BNP-PI
GA Promotion

Team
Emmanuel Sallès

Photographer
Takuji Shimmura

Locality
Bobigny (93)

Project Management
GA + BNPPI

Programme
30,000m² of office space
2,000m² of retail space

Area
32,000m² floor area

Date
Beginning of design process, June 2012
Mission
Design

Partners
BNP-PI
GA Promotion

Team
Emmanuel Sallès

Photographer
Takuji Shimmura