MacDonald Warehouse

Paris (75)

Offices, 2014

The MacDonald warehouse, which is the longest building of Paris with 610 meters, is undergoing a massive revamp within the urban renewal project of the North East of the city.

 

This building’s function and form are being changed. Restructured and with raised foundations, the MacDonald building will house a thousand homes, offices, new activities, shops, public facilities and a broad lane for the T3 tram line extension.

 

In charge of the office building program, in collaboration with Marc Mimram, we chose to design the offices in the larger dimensions of the original warehouse, 70% of which being maintained, in order to create various living and circulation spaces and make sure plenty of light gets right to the center of the offices. In breadth ranging from 8 to 24 meters, different types of offices surround patios, courtyards, inside pathways and gardens. This virtual strip offers office space layouts which are open, lit and ventilated on both sides and open-space offices with views of the city and courtyards at the same time. Designed with user comfort in mind, the MacDonald new offices benefit from a double emphasis placed on light and movement. 

On the MacDonald Boulevard, the façade confirms the large dimensions of the warehouse, and hence the volumes of the raised office program
Industrial façade. On the MacDonald Boulevard, the façade confirms the large dimensions of the warehouse, and hence the volumes of the raised office program
The 5 office floors are built slightly higher than the existing warehouse and rifted by the inside street.
Stratification Project The 5 office floors are built slightly higher than the existing warehouse and rifted by the inside street.
“By transforming the use of the warehouses we revealed spaces with potential; the perspective on these warehouses has been changed and they have become generous machines for living”.
Paul Laigle
Project director
Like a rift in the building, the street is a strong hub connecting the office floors, opening onto metropolitan horizons.
The Inside Street. Like a rift in the building, the street is a strong hub connecting the office floors, opening onto metropolitan horizons.
From the street pathways around the patios, the central strip seems to fade away.
A central strip. From the street pathways around the patios, the central strip seems to fade away.
Location
Paris

Project Owner
SCCV Macdonald Bureaux

Programm
Office building and staff canteen

Surface
28000m² SHON

Amount of the Works

55M€ HT

 

Date
2009–2014

Mission
Complete

Partner

Leclercq & Associes
Marc Mimram
Inex
Avls
Spooms
Arcora
Arcoba  Socotec
Casso
Veritas
Dal
Dgid

D’ici là

Équipe
Paul Laigle (project director), Emmanuel Sallès (project manager), Marine Puissant

Photographs
11h45 photographes

Location
Paris

Project Owner
SCCV Macdonald Bureaux

Programm
Office building and staff canteen

Surface
28000m² SHON

Amount of the Works

55M€ HT

 

Date
2009–2014

Mission
Complete

Partner

Leclercq & Associes
Marc Mimram
Inex
Avls
Spooms
Arcora
Arcoba  Socotec
Casso
Veritas
Dal
Dgid

D’ici là

Équipe
Paul Laigle (project director), Emmanuel Sallès (project manager), Marine Puissant

Photographs
11h45 photographes