Bassins à flots

Bordeaux, France

Housing, 2015

Located between the city’s Bacalan and Chartrons areas, Bordeaux’s new Bassins à Flots neighbourhood will be made up of large plots traversed by landscaped pathways articulated perpendicularly to the ponds (bassins). The specificity of the plot in which our project is situated is that it is at the junction of the Bassins à Flots and Bacalan neighbourhoods with, to the north, land belonging to the Ministry of the Interior.

The ambition of our project is to demonstrate that it is possible to create individuality in a programme of 394 residential units with a total floor area of 25,000m².

Thanks to a series of communal public, semi-public and private spaces, the project is open onto the city. A landscaped pathway divides the site into two parts. Mineral courtyards are incorporated into the continuity of streets and pathways outlined in the guide plan. The northern part of the project is served by a promenade. The raised communal gardens feature small ensembles of fewer than 100 residential units each.

The news road

A series of housing units accentuate the individuality of each residential unit. These superimposed duplex housing units are twinned two by two. They are then separated by gaps which punctate the view from the road. These gaps serve as external accessways to the residential units, reinforcing the feeling of living in a house of one’s own.

The roofs are sloping. They are in multi-layer steel sheeting, which creates a link with the smooth roofs of the Bassins à Flots warehouses.

Cours Dupré de Saint Maur

A series of housing units accentuate the individuality of each residential unit. These superimposed duplex housing units are twinned two by two.

They are then separated by gaps which punctate the view from the road.

These gaps serve as external accessways to the residential units, reinforcing the feeling of living in a house of one’s own.

The roofs are sloping. They are in multi-layer steel sheeting, which creates a link with the smooth roofs of the Bassins à Flots warehouses.

The promenade

The promenade provides transversal access to the site by linking the Cours Dupré de Saint Maur to the landscaped pathway.  

Eight metres wide, it is bordered to the North by a succession of buildings varying from 5 to 9 stories in height, which provide a diverse and interesting skyline.

To the South, the promenade links the project’s various collective areas, mineral squares and communal gardens.

Designed for pedestrians, its earth surface is ideal for shrubs and plants.

The communal gardens

The raised communal gardens are surrounded by small groups of residential units. In effect, it is around these gardens that the residential units and their accesses are articulated.

The gardens are not merely decorative, but designed to provide friendly areas that create a sense of belonging to an ensemble on a human scale.  

Situated above the car parks, the communal gardens cover a large area and have a surface composed of 60cm of earth, ideal for planting shrubs and flowers.

Location
Bordeaux (France)

Project Owner
Nexity Appolonia

Programm
400 housing

Surface
30289 m2

Amount of the Works
22 M€ HT

Date
2000-2009

Mission
Complete

Partner
Leclercq Associés
Ateliers du Pont, architectes
Gayet-Roger, architectes
Parc Architectes

Team
Alexandre Sfintesco, Maia Pommaret, Pauline Schwab

Photographe
Sergio Grazia

Location
Bordeaux (France)

Project Owner
Nexity Appolonia

Programm
400 housing

Surface
30289 m2

Amount of the Works
22 M€ HT

Date
2000-2009

Mission
Complete

Partner
Leclercq Associés
Ateliers du Pont, architectes
Gayet-Roger, architectes
Parc Architectes

Team
Alexandre Sfintesco, Maia Pommaret, Pauline Schwab

Photographe
Sergio Grazia