(Image concours)
(Image concours)

Living in Delta Hills

2019

Located on the edge of the city in a rapidly changing neighbourhood marked by its industrial past, the still visible traces of which, in the form of elegant chimneys, punctuate Malaga’s beach, the site offers undeniable advantages in regard to its inscription in a dynamic which will transform it into a new hub: the proximity of the sea, the airport, and a major natural space, as well as a direct link to the downtown area via an expressway.

But what image should be given to the site, a future bridge between the city and the sea?

How should the connection between town planning, architecture and landscape be established? What lifestyles should be suggested “between the city and the sea”?

To reply to these questions, we have decided to tell three stories which are all part of a greater vision.

Seen from the sea, the project is a landscape of hills that provides a strong gesture in regard to its existing environment.

Seen from the sky, a delta traverses the hills and opens the city onto the sea.

Seen from the land, there is a good deal of commercial activity, a variety of different programmes, and a range of living styles all sheltered under a protective canopy.

Situado en los limites de la ciudad, en una zona que esta en plena mutación y marcada por un pasado industrial cuyos estigmas aún visibles marcan la playa de Málaga con elegantes chimeneas.

Este sitio ofrece ventajas innegables para ser parte de una dinámica que lo transformaría en una nueva centralidad; la proximidad al mar, al aeropuerto, al gran parque natural “la desembocadura del Guadalhorce” y su conexión directa con el centro de la ciudad gracias a la carretera nacional N340.

Pero ¿Qué imagen queremos darle a este sitio, futuro eslabón entre la ciudad y el mar?

¿Cómo establecer esta conexión urbana, arquitectónica y paisajística? y

¿Qué formas de vida proponer entre la ciudad y el mar?.

 

Location of the site, located between the city center and the international airport, along the beach of Misericordia
Historic photo of Malaga city center, the Arenes
The site before demolition of the thermal plant of Malaga (la Termica)
The site today
Sea, Sky, Earth

To reply to these questions, we have decided to tell three stories which are all part of a greater vision.

Seen from the sea, the project is a landscape of hills that provides a strong gesture in regard to its existing environment.

Seen from the sky, a delta traverses the hills and opens the city onto the sea.

Seen from the land, there is a good deal of commercial activity, a variety of different programmes, and a range of living styles all sheltered under a protective canopy.

 

Para responder estas preguntas, queremos contar 3 historias que construyen la gran visión del proyecto:

Visto desde el mar, el proyecto se inscribe en el paisaje montañoso marcado por el rasgo radical de las colinas en referencia al contexto existente

Visto desde el cielo, un delta cruza estas colinas y abre la ciudad hacia el mar.

Visto desde el tierra, una densa actividad comercial coexiste con una gran riqueza programática donde diferentes formas de habitar se mezclan bajo un gran “dosel forestal” o “canopia vegetal” que protege a los usuarios

View from the sea
View from the sky
View from the ground
The Delta

The Delta, created by the rambla which traverses the site, opens the city onto the sea. From an urban perspective, the major roadway leading to the park will be extended. Historically, the Delta, with its green areas, makes it possible to highlight the site’s industrial heritage: the old factory chimney. From an environmental point of view, it creates a place with a unique ecosystem, protected from the wind, the heat, and the sun.  

 

El Delta es creado por la rambla que cruza el sitio y que abre la ciudad al mar. Así, el eje mayor que nace del “Parque Litoral” se extiende hasta el borde del mar. Históricamente, “el Delta” gracias a su configuración verde permite resaltar el patrimonio industrial del sitio; la chimenea.

Ecológicamente, “el Delta” crea un lugar con un ecosistema único, protegido de  los vientos predominantes, el sol y el calor.

 

Imaginaire du Delta
interiority
Local inspiration

Natural sites around Malaga:

- Unstable limestone rocks, the El Torca National Park of Antequera

- one of the most important karst landscapes in Europe

- Playa de la Caleta, Malaga

 

Sitios naturales de Málaga:

- Les roches calcaires inestables, el parque nacional El Torca de Antequera el Deseos más Importantes Pagos Karstiques d'Europe

- Playa de la Caleta, Málaga.

Parc national El Torcal de Antequera
Parc national El Torcal de Antequera
Playa de la Caleta, Málaga
Playa de la Caleta, Málaga
The inhabited hills

From the Delta, the inhabited hills overlooking the site rise skyward, providing sea views to all users.

These new urban forms offer a wide variety of lifestyles: on the sides of the hills in a villa; on the top of a hill with a magnificent view of the sea; or in the hills and their shared, protected spaces, like an amphitheatre sheltered from the wind, and equipped with refreshing swimming pools.

 

En el Delta emergen las colinas pobladas que se elevan sobre el sitio, ofreciendo vistas del mar para todos los habitantes.

Estas nuevas formas urbanas permiten asociar una nueva gran variedad de formas de habitar;  habitar las laderas en las residencias privadas, habitar la cima de la colina en las viviendas con impresionantes vistas al mar o habitar al interior de la colina, un real anfiteatro donde las áreas comunes se resguardan de los vientos predominantes y las grandes piscinas refrescan al habitante. 

(Image concours)
Aerial view of the project (Image concours)
Image concours
Mass plan Image concours
(Image concours)
View from an apartment (Image concours)
Morphologie

Particular attention has been paid to sustainable development. The location of the buildings is designed to ensure that masking effects are avoided. The vegetal barrier provided by the Delta prevents a Venturi effect; the constructions are compact, thermally efficient, and economic from the point of view of the materials used. Indeed, materials will be locally sourced, water needs minimized, and the site’s natural resources (wind and sun) transformed into energy.

 

Una especial atención se ha prestado al desarrollo sostenible de este proyecto: la implantación de los edificios se ha sido creada evitando los efectos de ocultación Solar, la barrera vegetal del Delta evita el “efecto Venturi”, las construcciones son compactas lo que permitirá una eficiencia térmica y un ahorro en materiales que vendrán de sectores locales, los requerimientos de agua serán minimizados y los recursos naturales del sitio (sol y viento) se transformarán en energía.

Tous les logements offrent une vue mer, l’implantation des constructions offre de nombreuses vertus thermiques 
(Image concours)
Tous les logements offrent une vue mer, l’implantation des constructions offre de nombreuses vertus thermiques (Image concours)
Study model
Public spaces

Surrounding the hills, the public space is a large mineral area defined by the retail outlets that border it.

Free movement with no physical or visual obstacles for users, added to the reversibility of retail outlets will ensure the success of the commercial operation.

In terms of landscape, the space takes its inspiration from Andalusian gardens.

It is divided into three areas: an area on higher ground, shaded by pine trees and palm trees; an intermediary area characterised by the odours of jasmin and orange, etc., and an area situated on lower ground; cooled by fountains and water features.

 

En términos de paisaje, este espacio está inspirado en los jardines de Andalucía donde se superponen 3 capas naturales: la capa alta de protección, que otorga sombras gracias a sus pinos y palmeras.

La capa intermedia de fragancias, que ofrece aromas vegetales gracias a naranjos, jazmines, etc. Y la capa baja refrescante, que gracias a sus fuentes y piletas acompaña al peatón.

 

The large square around the preserved chimney
The landscape of the Delta
Localisation
Malaga, Espagne

Maîtrise d’ouvrage 

Gingko + Espacio= Numa

 

Programme
programme mixte: commerces, hotels, bureaux, logements

Surface

115 944 m²

 

Montant des travaux

142 M euros

 

Dates  
Lauréat 2018
PC juillet 2019
Debut du chantier 2020
Livraison 2022-2023

Mission  
Conception, Réalisation 

Partenaires

ECDM, T10

Équipe

Alexandre Sfintesco, Florence David, Mélusine Lebrun

 

Localisation
Malaga, Espagne

Maîtrise d’ouvrage 

Gingko + Espacio= Numa

 

Programme
programme mixte: commerces, hotels, bureaux, logements

Surface

115 944 m²

 

Montant des travaux

142 M euros

 

Dates  
Lauréat 2018
PC juillet 2019
Debut du chantier 2020
Livraison 2022-2023

Mission  
Conception, Réalisation 

Partenaires

ECDM, T10

Équipe

Alexandre Sfintesco, Florence David, Mélusine Lebrun