Irrigo, Bobigny
location

Our project is inscribed in a changing urban fabric largely made up of buildings designed for light industry, including an equipment supplier, a car repairer, a sheet metal workshop, a tyre shop, and a car dealership. To the south, on the other side of the Rue de Paris, there are a number of residences, including pavilion-style houses and small houses divided into flats. To the west, near the metro station exit, there is a small supermarket and a number of small, local restaurants. This heteroclite complex will evolve within the framework of the Ecocité joint development zone. Luminem, the head office of the Caisse Centrale de la Mutualité Sociale Agricole, delivered in 2017, a project also realised by Leclercq Associés, is the first element in this new equation.   

The plot is located between the Canal de l’Ourcq, to the north, and the Rue de Paris, to the south.

It is situated at the entrance to the town of Bobigny as approached from Romainville and Pantin.

The building will be 200 meters from the Raymond Queneau metro station on Line 5.

The eastern part of the plot is bordered by the Rue Muller, while the western part is bordered by a pedestrian passageway linking the town to the canal.

Line 5 of the Metro runs diagonally beneath the plot.

The new building will be oriented in this direction with a view to creating a link between the town and the banks of the canal.

The main access to the building is located on the Rue de Paris
Line 5 of the Metro runs diagonally beneath the plot
Carefully designed gaps between the north and the south of this space provide views of the canal
Light and views

The office building is made up of two sections forming a V-shape.

The first, Building A, borders the metro line, while the second, Building B, which follows Rue Muller, is perpendicular to the canal and to the Rue de Paris.

At the crossroads of these two structures, a large vertical volume with windows on both sides reveals the building’s main circulations – the lifts and the stairway.

From the landings, users enjoy distant views of the canal to the north, and of Romainville to the south.

The complex as a whole stands on a tall base characterised by generous glazing, designed to host the project’s communal areas, including an auditorium, a gym, a cafeteria, and a number of meeting rooms.

There will be a retail outlet on the corner of Rue Muller and the Rue de Paris, just on the right of the entrance to the building.

The plot slopes downwards with an incline of approximately two meters between Rue de Paris and the quays of the canal.

This difference in altitude will be exploited on the canal side with a garden floor which will host the office building’s restaurant.

The views provided, coupled with natural light, serve as invitations to use the space.

The landings on the upper floors, which also benefit from natural light, feature two office compartments, one to the west, the other to the east.

As the building gets taller, the floor sizes get smaller, culminating in an 8th floor with a substantial south-facing terrace. The very generous terraces and balconies follow one another on each floor.

As a nod in the direction of the neighbouring Luminem building, external stairways link these spaces, providing the possibility of an architectural promenade.

Starting on the upper floors, they lead to a wide, planted terrace on the second floor.

From there, a large stairway leads to the entrance courtyard on the ground floor.

Three kinds of façades

Curtain-walls are used on most of the ground floor and the openings of the circulations on the north and south façades.

They are made up of frames in dark-coloured thermos-lacquered aluminium, glazed areas, and a few opaque parts in dark-coloured shadowbox.

The opening to the east and the west gable linked to the terraces and balconies, is composed in the same way.

The horizontal heat pump, the building’s dominant typology, is located on the part of the south façade directly linked to the Rue de Paris, the east façade, and the entire north façade bordering the canal.

It is a light coloured concrete monolith.

This ensemble is hollowed out to make room for the dark-coloured thermo-lacquered aluminium joinery.

Location

Bobigny (93)

Project Owner

SCI BOBIGNY ECOCITE

BNP Paribas Immobilier – Real estate development company

GA Smart Building

Programm

Office space: 15,630m²  

Retail outlets 300m²

SURFACE AREA/PARAMETERS

Total surface area of the plot: 5,010m²

Date

Building permit filed: May 17, 2018

Mission

Design

Partner

Jean Michel RAMEAU (Landscaper)

JTPM (Interior design)

Interface (Kitchen design)

Greenaffair (AMO HQE)

Veritas

GA Entreprise (Consultancy)

OMEGA (Consultancy)


Team
Charles Galet, Cecile Vilerio 

Location

Bobigny (93)

Project Owner

SCI BOBIGNY ECOCITE

BNP Paribas Immobilier – Real estate development company

GA Smart Building

Programm

Office space: 15,630m²  

Retail outlets 300m²

SURFACE AREA/PARAMETERS

Total surface area of the plot: 5,010m²

Date

Building permit filed: May 17, 2018

Mission

Design

Partner

Jean Michel RAMEAU (Landscaper)

JTPM (Interior design)

Interface (Kitchen design)

Greenaffair (AMO HQE)

Veritas

GA Entreprise (Consultancy)

OMEGA (Consultancy)


Team
Charles Galet, Cecile Vilerio